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NOTICE 

TO: All Admitted Insurers, Business Entities, Life Agents, Education Providers, 
and Other Interested Parties 

 
DATE:  March 1, 2010 

SUBJECT:  FOUR HOUR ANNUITY TRAINING REQUIREMENT  

Background 
On July 1, 2004, the California Department of Insurance (CDI) sent a notice to all 
insurers to explain the annuity training requirement that resulted from the signing of SB 
620 (Scott, Chapter 547, Statutes of 2003).  SB 620 added Section 1749.8 to the 
California Insurance Code (CIC). 

Specifically, the notice stated that effective January 1, 2005, all California resident and 
non-resident life agents who sell annuity products must satisfactorily complete eight 
hours of annuity training prior to soliciting individual consumers to sell annuities.  In 
addition, the notice explained that upon completing the eight-hour training, the law also 
requires life agents who sell annuity products to satisfactorily complete an additional 
four hours of annuity training every two years prior to their license renewal.  For resident 
agents, this requirement is a part of, and not in addition to, their continuing education 
requirements. 

The Notice also clarified that as defined in Section 1749.8 (d) of the CIC, the training 
requirement does not apply to non-resident agents who represent a direct response 
provider.   

To this date, CDI continues to receive several inquiries regarding the annuity training 
requirement.  Most of the questions we currently receive are specific to the four-hour 
training.  In response to these questions, CDI continues to update the Annuity Training 
Question and Answers webpage on its Website at www.insurance.ca.gov. 

Frequently Asked Questions 
However, despite this effort, many agents and insurers continue to be confused as to 
when the four-hour training must be completed.  In an effort to clarify this confusion, six 
scenarios reflecting the most commonly asked questions, including CDI’s responses, 
are presented in this notice. 
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Scenario 1 
During his first license term, Bob, a new life agent, completes the initial eight-hour 
annuity training course allowing him to transact annuities.  During Bob’s second license 
term, he continues to work for the same insurer but determines that he will no longer 
sell annuities.  Consequently, Bob does not complete a four-hour annuity training 
course during his second license term.  However, during his third license term, Bob, 
who continues to be employed with the same insurer, decides that he wants to start 
selling annuity products. 

Question:  When is Bob required to complete the four-hour annuity training? 

Response:  Bob is required to complete the four-hour annuity training at any time 
during his third license term.  Section 1749.8(b) of the CIC states, in part, that every life 
agent who sells annuities shall satisfactorily complete four hours of annuity training 
every two years prior to license renewal.  Because Bob did not sell annuities during his 
second license term, he did not need to complete the four-hour annuity training course 
during that term. 

Scenario 2 
During her first license term, Nancy, a new life agent, completes the initial eight-hour 
annuity training course allowing her to transact annuities.  During her second license 
term, Nancy continues to sell annuity products, but has not yet completed the four-hour 
annuity training since she has until the end of her second license term to do so.  Later 
during her second license term, Nancy subsequently leaves her employer to join 
another insurer, for whom she will also be selling annuities. 

Question:  Is Nancy’s original employer responsible to ensure that she completed the 
four-hour annuity training or is her new employer responsible?  Also, when is Nancy 
required to complete the four-hour annuity training? 

Response:  Nancy’s original employer is not responsible to ensure that she completed 
the four-hour annuity training even though the licensee sold annuities for her original 
employer.  However, Nancy’s new employer must ensure that she completes the four-
hour annuity training prior to the expiration date of her second license term. 

Scenario 3 
Victor completes the initial eight-hour annuity training course two months prior to CDI 
issuing him a life agent license. 

Question:  Will the training that was completed before Victor received his license 
satisfy the initial eight-hour annuity training requirement? 
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Response:  The initial eight-hour annuity training requirement will be met if the training 
was completed no more than one year prior to the issuance of the license.  It is Victor’s 
responsibility to make arrangements with the Education Provider that issued him a 
certificate to notify CDI that he completed the eight-hour annuity training.  Since Victor 
completed the course prior to being issued his license, his Education Provider will need 
to re-submit the course roster that included his name to CDI to allow the eight-hour 
annuity course to be reflected in Victor’s license record. 

Scenario 4 
Stephanie has just been issued a non-resident license in California.  Prior to obtaining 
her California license, Stephanie was licensed in Nevada as a resident where she sold 
annuities. 

Question:  How many hours and when does Stephanie have to complete her annuity 
training? 

Response:  If Stephanie does not represent an insurer that is a direct response 
provider, she is required to complete the initial eight-hour annuity training prior to 
soliciting individual consumers in California.  Thereafter, the four-hour annuity training is 
required every two years prior to her license renewal beginning with Stephanie’s second 
California license term. 

Also, pursuant to Section 1749.8(c) of the CIC, the annuity courses that Stephanie 
completes must be approved by CDI to satisfy her annuity training requirement.  A 
listing of the courses approved by CDI can be accessed through CDI’s Web site at 
www.insurance.ca.gov.  Once at the CDI Web site, insert “education provider/course 
search” in the Search box on the main page.  On the education provider/course search 
Web page at http://interactive.web.insurance.ca.gov/providercourselookup/index.jsp, 
select “Life-Only Agent” as the License Type, “Continuing Education” as the Education 
Type, and “2004 Annuity” as the Category Type. 

Scenario 5 
Corey let his license lapse for more than one year after his renewal date.  He now 
decides that he wants to transact insurance again.  Corey must first reapply as a new 
applicant, meeting all the licensing requirements (i.e. prelicensing education, 
successfully passing the qualifying examination, fingerprints).  Before Corey’s license 
expired, he completed the initial eight-hour annuity training and sold annuities.  Once he 
obtains his license, Corey is planning to once again sell annuity products.   

Question:  How many hours and when does Corey have to complete the annuity 
training before he may begin selling annuities again? 
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Response:  Although Corey let his license lapse for more than one year and must 
reapply as a new applicant, he does not need to retake the eight-hour annuity training 
since he previously completed the course.  Corey will be required to complete the four-
hour annuity training prior to the end of his first license term under his newly issued 
license. 

Scenario 6 
During his current license term, Thor, a life agent, completes the initial eight-hour 
annuity training course allowing him to transact annuities.  After renewing his license, 
Thor is contacted by his appointed insurer who informs him that they will not accept any 
further annuity business from Thor until he completes a four-hour annuity training class. 

Question:  Can Thor’s appointed insurer require him to complete a four-hour annuity 
course prior to allowing him to continue to sell annuities even though Section 1749.8(b) 
of the CIC states that life agents who sell annuity products must satisfactorily complete 
four hours of training every two years prior to their license renewal date? 

Response:  As a condition of his employment, Thor’s appointed insurer may require 
him to complete the four-hour training requirement prior to Thor’s license renewal date. 

If you have any questions regarding this notice, please e-mail the Producer Licensing 
Bureau at https://interactive.web.insurance.ca.gov/pli/servlet/InformationRequest or call 
the CDI's Producer Licensing Bureau at (800) 967-9331 or (916) 322-3555.  Please be 
sure to include your name, telephone number, license number and e-mail address in all 
correspondence with the CDI. 

https://interactive.web.insurance.ca.gov/pli/servlet/InformationRequest



